AVCI OLMAK İÇİN ADIM ADIM MERAK EDİLEN AŞAMALARI SIRALIYORUZ
Avcı olmanın ilk adımı önce ÖZEL BAŞKENT ATA eğitim kurumumuzdan MEB ONAYLI AVCILIK EĞİTİMİ KURS BİTİRME BELGESİ alıyoruz.
Avcılık Belgesi Almak için gerekli belgeler:
– Kimlik fotokopisi
– Eğitim belgesi-diploma fotokopisi ( okur yazarlık belgesi, diploma, tastikname, çıkış belgesi, öğrenci belgesinden herhangi biri)
Evraklarla birlikte 0312 319 60 02 nolu Avcılık Danışma hattından ilk müracatlarımızı yapıyoruz.
– Ön kayıt sonrasında 32 saatlik kısa bir eğitim programına katılarak MEB tarafından yapılan bir değerlendirme sınavına katılıyorsunuz.
– Sınav sonrasında alacağımız Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme Belgesiyle birlikte diğer bir aşama olan AVCILIK BELGESİ için doğa koruma milli parklar bölge müdürlüğüne giderek avcılık belgemizi çıkartıyoruz. Veya bölgenizde bulunan bir avcılık derneğine üye olarak avlanma kimlik kartlarımızı dernek aracılığı ile çıkartıyoruz.
Neden bir derneğe üye olalısınız?
- Bir avcılık derneğine üye olduğunuzda bağlı bulunduğunuz vergi dairesine 9148 kod numarasıyla ödeyeceğiniz avlanma verginizi indirimli ödersiniz!
- Her yıl alınması gereken avlanma pullarınızı derneklerden temin edebilirsiniz,
- Avlanma pullarınızı dernek aracılığı ile aldığınızda % 50 indirimden faydalanırsınız ( örnek verecek olursak 570 tl ye alacağınız yıllık avlanma pulu dernek üyesi olduğunuzda size maliyeti 285 tl olacaktır. Bu da doğrudan 285 tl nin cebinize kalması demektir.)
- Bir derneğe üye olduğunuzda avcılık güncel bilgileri ile haberdar edilirsiniz. yapılan organizasyonlardan haberdar olursunuz, her yıl düzenli yapılan avcılık şenliklerine doğal üye olarak katılıp atış müsabakalarında yarışabilirsiniz.
- Sezon açılış ve kapanış tarihlerini, avlanma günlerini, avlanma limitlerini dernek üyesi olarak yaşayarak öğrenirsiniz.
DKMP AVCILIK BELGESİ ÇIKARTMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Başkent Ata Eğitim kurumlarından almış olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Kurs Bitirme belgesi Aslı ve bir adet fotokopisi
2.1 adet Biometrik fotoğraf
3. 9148 kod numarası ile bağlı bulunduğumuz vergi dairesine (2022 yılı için 495.60tl) avlanma harcını yatırdığımız harç makbuzu.
4.Yivli yada yivsiz av tüfeği ruhsatı aslı ve fotokopisi ile DKMP bölge yada şube müdürlüklerine giderek avcılık kartımızı çıkartıyoruz.
Eğer bir avcılık derneği üyesiyseniz yatıracak olduğunuz Avlanma harcını indirimli tarifeden yatırırsınız. Önerimiz bir avcılık derneğine kimlik fotokopisi ve 2 adet vesikalık fotoğrafla birlikte giderek üyelik yaptırmaktır.
Yukarıda belirttiğimiz avcılık belgesi çıkartma işlemleri bölgenizde bulunan ve DKMP ile protokol imzalamış avcı derneklerimiz aracılığı ile kolayca yaptırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey bölgenizde bulunan avcılık derneğine çok cüzzi bir yıllık aidat bedeliyle üye olmak! Bu üyelik size avlanma pullarını alırken % 50 oranında bir indirimden yararlanmanızı sağlayacaktır.
Örnek verecek olursak 2021 yılında avcı derneklere üye olmayanların DKMP (Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü) ye ödeyecekleri pul ücreti 410 tl iken derneğe 40 tl civarında üye olarak pullarını aldıklarında ücret 205 tl ye düşmüştür. Bu da her bir avcı için sadece pul ücretlerinden 160 TL nin avcının cebine kalması demektir. Dolayısıyla hem avcının hakkını savunan ve avcıları her konuda bilgilendiren, pullarını takip eden, sezon açılış ve kapanış tarihleri gibi konularda avcıyı bilgilendiren, bilmediği konularda mihmandarlık yaparak avcının daha bilinçli bir şekilde avlanması için mücadele eden derneklere katkı sağlamış olacaksınız hem de fazladan ödeyeceğiniz ücreti üyelik tarihinden itibaren ödemeyeceksiniz. bu sebeple Ankara da bulunan avcı derneklerin İÇANADOLU AV VE YABAN HAYATI FEDERASYONU’na bağlı olan ve olmayanların tamamının isimlerini ve ilçelerini sıralıyoruz.
ANKARA BÖLGESİNDE BULUNAN AVCILIK DERNEKLERİ VE ADRES BİLGİLERİ
1-AKYURT AVCILAR DERNEĞİ
2-HAYMANA AVCILAR BALIKÇILAR KORUMA DERNEĞİ- HAYMANA
3- KALECİK AVCILIK ATICILIK DOĞA VE SU SPORLARI DERNEĞİ- KALECİK
4-ANADOLU DOĞA AVCILARI ATICILARI SU SPORLARI VE BALIKÇILARI DERNEĞİ- ETİMESGUT
5- BATIKENT BALIKÇILAR VE AVCILAR DERNEĞİ- YENİMAHALLE
6- HAYMANA BÖLGE AVCILIĞINI KORUMA DERNEĞİ- HAYMANA
7-NALLIHAN AVCILAR VE ATICILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- NALLIHAN
8- SİNCAN AVCILAR VE ATICILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- SİNCAN
9-ŞEREFLİKOÇHİSAR AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ- ŞEREFLİKOÇHİSAR
10-DİKMEN AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ-ÇANKAYA
11- ANKARA DOST AVCILAR DERNEĞİ- YENİMAHALLE
12- POLATLI AVCILAR VE ATICILAR İHTİSAS DERNEĞİ- POLATLI
13- TAK AVCILAR BALIKÇILAR VE DOĞA SPORLARI DERNEĞİ- KEÇİÖREN
14- BEYPAZARI AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ- BEYPAZARI
15- BEYPAZARI GENÇ AVCILAR VE ATICILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- BEYPAZARI
16- GÜDÜL AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ- GÜDÜL
17- ÇAYIRHAN AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ – NALLIHAN
18- KIZILCAHAMAM AVCILAR VE ATICILAR KLÜBÜ- KIZILCAHAMAM
19- KAHRAMANKAZAN AVCILAR VE ATICILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ- KAHRAMANKAZAN
20- ÇAMLIDERE AVCILAR KLÜBÜ- ÇAMLIDERE
21-ELMADAĞ AVCILAR VE ATICILAR SPOR DERNEĞİ- ELMADAĞ
22- ELMADAĞ AVCILIK ATICILIK BALIKÇILIK VE DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ- ELMADAĞ
23-BAŞKENT USTA AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ- YENİMAHALLE
24- KEÇİÖREN AVCILAR ATICILAR SPOR DERNEĞİ-ALTINDAĞ
25-SİSAV DOĞA SPORLARI DERNEĞİ- ALTINDAĞ
26-ANKARA AV KLÜBÜ AVCILIK ATICILIK BALIKÇILIK DOĞA SPORLARI DERNEĞİ-ALTINDAĞ
27-POLATLI PROFESYONEL AVCILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- POLATLI
28- POLATLI AVCILIK ATICILIK OKÇULUK OLTACILIK DERNEĞİ- POLATLI
29- YENİMAHALLE GENÇ AVCILAR ATICILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- YENİMAHALLE
30-ÇUBUK İLÇESİ AVCILAR VE DOĞAYI KORUMA DERNEĞİ- ÇUBUK
31-SİNCAN AMATÖR OLTA BALIKÇILARI VE KARA AVCILARI DERNEĞİ -SİNCAN
32- DUATEPE AVCILAR ATICILAR ATLI OKÇULAR VE AMATÖR BALIKÇILAR DERNEĞİ- POLATLI
33- ALTINPARK AVCILIK ATICILIK BALIKÇILIK OKÇULUK EĞİTİM KÜLTÜR GEÇLİ VE SPOR- ALTINDAĞ
34- TÜM AVCILAR VE ATICILAR SPOR KLÜBÜ DERNEĞİ-
35- ALTINDAĞ AVCILIK VE ATICILIK DERNEĞİ- ALTINDAĞ
36- HÜSEYİNGAZİ AVCILAR VE ATICILAR SPOR DERNEĞİ- MAMAK
37- ANKARA İLİ AVCILAR VE ATICILAR SPOR DERNEĞİ- ALTINDAĞ
38- ŞEREFLİKOÇHİSAR TUZGÖLÜ AVCILAR VE ATICILAR DERNEĞİ- ŞEREFLİKOÇHİSAR
39- BAŞKENT AVCILAR KLÜBÜ DERNEĞİ- SİNCAN
40- GÖLBAŞI GENÇ AVCILAR VE AMATÖR OLTA BALIKÇILARI DERNEĞİ- GÖLBAŞI
41- PURSAKLAR DOST AVCILIK ATICILIK BALIKÇILIK DAYANIŞMA VE YRD DERNEĞİ- PURSAKLAR
42- ETİMESGUT AVCILAR ATICILAR SPOR KLÜBÜ DERNEĞİ- ETİMESGUT
Eğer 4. maddede yer alan ruhsatlı yivli veya yivsiz av tüfeğimiz yoksa almak için bağlı bulunduğumuz yer ilçe jandarma bölgesine bağlı ise jandarma ilçe komutanlığından, emniyet müdürlüğüne bağlı ise ilçe emniyet müdürlüklerinden yivli yada yivsiz av tüfeği satın alma belgesi müraacatı yapıyoruz.
YİVLİ AV TÜFEĞİ SATINALMA BELGESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER VE İŞLEM SIRALAMASI
1. Dilekçe, ( devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek. Dilekçe örnekleri müraacat esnasında verilir)
2. Devir alınacaksa NOTER satış sözleşmesi yapılması gerekir
2- Kırtasiyeden Yarım kapak karton dosya alıyoruz
3. Nüfus cüzdanının aslı ve bir adet fotokopisi
4. Silah Ruhsatı almasında sakınca bulunmadığına dair doktor raporu (Tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden veya Üniversite hastanelerinden alınacak Psikiyatri, Ortopedi, Nöroloji, Göz, KBB ve Dahiliye dallarını kapsayacak şekilde düzenlenen sağlık kurulu raporu).
NOT: Geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 6 aydır.
5. 4 adet Biyometrik Fotoğraf, ( Son 1 yıl içerisinde koyu kıyafet ile çekilmiş olacaktır fotokopi olmayacak)
6.Süresi dolan taşıma / bulundurma ruhsatlarının yenilenmesi veya bulundurma ruhsatlı silahlarda adres değişikliği gibi işlemlerde, silahlar yol belgesi alınmak suretiyle tespit için ruhsat veren birime getirilecektir. MKE kurumundan yeni silah alınması halinde silah ve fatura aslının 60 gün içerisinde ruhsat düzenleyen birime ibrazı zorunlu olup, bu sürenin aşılması halinde adli işlem başlatılır. MKE Kurumundan alınan silahlar için düzenlenen fatura düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün süre ile yol belgesi yerine geçerli olup, 7 günden sonra yapılacak nakillerde ruhsat verecek birimden yol belgesi düzenlenmesi gerekir.
7. Silah Taşıma/Bulundurma ruhsatı harç bedeli yatırılıp makbuz getirilecek. (Harç ücreti Emniyet Müdürlüğü binası içerisindeki maliye veznesine yatırılabilir.)
8. Başvuru sahipleri adlarına müracaat tarihi itibariyle son 15 (on beş) gün içerisinde alınmış, 6183 Sayılı Kanunun 22/A bendi kapsamında 5.000 (beş bin) Lirayı aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge getirilecek.
9.100 TL Tutarında Silah Ruhsatı Kart Ücreti Dekontu (Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü internet sitesinden sanal post ile veya; T.C. Ziraat Bankası Şubelerine yatırılacak)
NOT: Kesinlikle EFT, Havale, Mobil/ İnternet Bankacılığı ve ATM den Yapılan İşlemler Kabul Edilmeyecektir. Sadece Banka gişelerinden yapılan işlemler kabul edilecektir. Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğünün kurumsal hesabına yatırılması durumunda bankada işlem ücreti alınmamaktadır.
MKE Kurumundan yeni silah alımlarında MKE tarafından Silah Faturası Kesildikten sonra; Silah Devir İşlemlerinde Noter Satışı yapıldıktan sonra; Silah Ruhsatı Yenileme İşlemlerinde Silah Tespiti yapılırken kart ücreti dekontu verilir.
TAŞIMA RUHSATLI YİVLİ SİLAH RUHSATI ALMAK İÇİN YUKARIDA BELİRTİLEN BELGELERE İLAVE OLARAK KURUMUMUZDAN MEB ONAYLI AVCILIK EĞİTİMİ KURS BİTİRME BELGESİ ALINARAK ORMAN BAKANLIĞINA AVCI BELGESİ ASLI VE FOTOKOPİSİ İLE MÜRAACAT EDİLİP KART VE VİZE İŞLEMLERİYLE TAMAMLANMIŞ OLACAKTIR.
YİVSİZ AV TÜFEĞİ SATINALMA BELGESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER VE İŞLEM SIRALAMASI
1-Dilekçe
2- Sağlık Raporu (Aile Hekiminden alınabilir)
3- Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi Harç Makbuzu
4- 2 Adet Vesikalık, 2 Adet Biyometrik Fotoğraf, (son bir yıla ait )
5- 5.000 TL’yi aşan vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge.
6- Silah Ruhsat Kart Ücreti yatırıldı makbuzunun aslı (Ziraat Bankası Veznesinden)
YİVSİZ AV TÜFEĞİ DEVİR İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER VE İŞLEM SIRALAMASI
Devir eden ve alanın karşılıklı verecekleri dilekçe,
Ruhsatname asılları, devir işlemine esas olan tüfekler müracaat esnasında Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğüne gelecek.
Kimliklerinin asılları
2 Adet Vesikalık, 2 Adet Biyometrik Fotoğraf, (son 1 yıla ait )
Eğer eksik evraklarımız bulunuyor ise bütün bu işlemler yapılıp eksik evraklar tamamlandıktan sonra derneklerimizden yada DKMP den alacağımız pulla birlikte evrak işlerini tamamlamış olacağız. bundan sonraki aşama AVBİS
AVBİS NEDİR?
AVBİS; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, avlak yönetim bilgi sistemidir.
Her avcı Avcılık Belge Numarası, TC Kimlik Numarası vr Pul seri numarasıyla birlikte www.tarimorman.gov.tr adresinden AVBİS AVCI GİRİŞİ sekmesinden girerek
1. Ava gideceği günü
2. Ava gideceği İli
3. Seçmiş olduğu İldeki ava gideceği bölgedeki Avlağı
4. Avlakta bulunan ve avına izin verilen türler arasından seçeceği iki farklı türü belirleyerek AVBİS sistemine kaydeder.
Her avcı seçerek sisteme bildirim yapmış olduğu gün ve bölgedeki avlak dışında avlanamaz,
Seçtiği tür dışında başka türler avlayamaz,
Her av türün bir limiti vardır avcı bu limitler dışına çıkamaz.